Långdistansrelationsstatistik: Vad vetenskapen säger om långdistansrelationer

statistik över långdistansrelationer

Långdistansrelationer intrigerar samhället . Är det verkligen möjligt eller förstör det ett kärleksliv?

Denna kärlek är långt ifrån att betraktas som ”normal”.

Att vara i ett förhållande med någon som är tiotals, hundratals eller till och med tusentals kilometer bort, framstår inte som ett vettigt val för alla idag.

Verkligheten är dock en helt annan. Oavsett vad som sägs är långdistansrelationer möjliga , och det finns många vittnesmål från par över hela världen som säger samma sak.

Men hur är det möjligt? Hur får du det att fungera?

Flera vetenskapliga undersökningar försöker svara på just denna fråga för att fastställa de viktigaste skillnaderna mellan ett långdistansförhållande och ett klassiskt.

Så här är en sammanfattning av vetenskapliga resultat om långdistansförhållanden och deras psykologi!

1. Långdistansrelationer är bättre än traditionella relationer

För det första verkar långdistansförhållanden vara mer tillfredsställande och hälsosamma än kortdistansförhållanden.

Enligt Emma Dargie , en Ph.D. student i psykologi vid Queen’s University, skulle det inte finnas någon signifikant skillnad i kvaliteten på paret beroende på avståndet.

Faktum är att hon och hennes team fann att ju större avståndet mellan de två partnerna är, desto fler nivåer av tillfredsställelse, intimitet och kommunikation är höga.

Enligt Karen Blair, biträdande psykolog och författare till projektet, förändrar avstånd vårt sätt att interagera. Det tvingar par att arbeta med aspekter som traditionella relationer ofta tar för givna, vilket uppmuntrar delning.

2. Långdistanspartners är friskare

Enligt en studie från Northwestern University baserad på 150 gifta par, verkar det som att långdistansrelationspartner har en mycket bättre övergripande hälsa än de som ses varje dag: mindre trötthet, ångest och depression samt en bättre kost och mer fysisk aktivitet.

Det förklaras av att avståndet tillåter mer självständighet i vardagen och gör det möjligt att organisera aktiviteter, umgås eller sova efter eget gottfinnande.

ldr statistik

3. Distans är inte det svåraste hindret

Enligt Emma Dargie är det egentliga hindret för den här typen av relation inte distans i sig.

Den första fienden ligger i gapet mellan partnerns förväntningar och verkligheten. Idealisering är med andra ord källan till de flesta uppbrott.

Denna tendens att uppfatta saker för positivt är mycket mer närvarande i långdistansrelationer än i geografiskt nära par.

Som ett resultat är långdistanspar lyckligare, men det är inte utan risk för framtiden.

4. Långdistansrelationer är djupare och mer intima

En annan studie utförd av Crystal Jiang 2013 (University of Hong Kong) och Jeffrey Hancock (Cornell University) med 63 par (hälften av dem i ett långdistansförhållande) pekar på några intressanta fakta.

Även om långdistansälskare inte interagerar lika ofta som en typisk partner, är interaktionerna längre och mer intima.

För att beräkna det bad forskare några par att mäta sina dagliga interaktioner, de verktyg som används (telefon, videochatt, etc.) samt att notera graden av delning och intimitet som upplevs.

Enligt Crystal Jiang skulle långdistansrelationer anstränga sig mer än andra för att kommunicera sin tillgivenhet och intimitet för att kompensera frustration och osäkerhetskänslor.

Därför undviks känsliga frågor, det är fler känslor inblandade och paren fokuserar på gemensamma mål.

5. Par är lyckligare när de vet att avståndet är tillfälligt

Enligt Karen Blair är en nyckelfaktor för framgången för ett långdistansförhållande säkerheten att båda parter kommer att hamna tillsammans.

Hon förklarar att om vi är säkra på att flytta ihop kan detta förtroende få långdistansförhållandet att pågå i flera år.

Dessutom avslöjar en kompletterande studie som släpptes 2007 av Katheryn Maguire att par som säkert kommer att träffas är mer nöjda och mindre stressade än andra.

ldr statistik

6. Kommunikation ansikte mot ansikte är en prioritet för en framgångsrik långdistansrelation

2002 tog en studie av Aylor och Dainton upp ämnet långdistanskommunikation. Den slår fast att långdistanspar som inte har känt varandra i verkligheten har mycket mer problem med tillit och svartsjuka.

Studien visar också att återföreningar är avgörande för tillfredsställelse, ömsesidigt engagemang och partners förtroende.

Med tanke på att denna studie gjordes före Skypes ankomst 2003, kan vi gå längre och anta att videochattmjukvara är avgörande för att minska svartsjuka och brist på tillit till paret.

7. Att stoppa ett långdistansförhållande kan vara ödesdigert

År 2006 avslöjade en forskning från University of Ohio att en tredjedel av långdistansrelationer som slår sig ner i samma stad går sönder inom tre månader.

Baserat på deltagarna? svar fann forskare att partners var mycket gladare över att tillbringa tid tillsammans och kunna träffas när som helst.

Men många människor har uttryckt sitt missnöje med sin nya brist på autonomi, frihet och integritet.

Många av dem noterade också att tvister återuppstod efter mötet, vilket är svårare att lösa.

Med andra ord, mötet tillåter plötslig upptäckt av både positiva och negativa aspekter, vilket med nödvändighet markerar jämförelsen med det tidigare långdistansförhållandet.

Slutsats

Det är viktigt att komma ihåg att ett långdistansförhållande inte är psykologiskt så svårt att leva som man kan tro.

Det är dock avgörande att lösa idealiseringsproblemet så snart som möjligt, eftersom det är det största hotet för de flesta långdistansrelationer.

Author: Erika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *